Toate lucrurile frumoase au nevoie de timp și inventivitate pentru a putea fi create, iar parfumul este unul dintre cele mai clare exemple în acest caz. Pentru a putea fabrica un parfum ai nevoie de multă imaginație, un simț olfactiv bine dezvoltat și răbdare pentru obținerea mirosului dorit.

            Se cunoaște că parfumul are o istorie bogată, prima dată el fiind inventat de catre locuitorii Egiptului Antic și al Mesopotamiei, folosind florile ca principala sursă de mireasmă. În zilele noastre, crearea unui parfum a ajuns la rang de artă. De ce? Pentru că astăzi sunt foarte mulți oameni care se ocupă cu crearea parfumurilor. Dar ce presupune ideea de fabricare a unui parfum? Cât de complicată este?

      În primul rând, cel mai important pas îl reprezintă culegerea florilor. Acestea pot fi alese din toate colțurile lumii (Olanda, Franța, Africa, Australia), ele fiind principalul ingredient și baza creării parfumului. Și pentru ca ne aflăm în era tehnologiei, metodele de extragere a aromelor au avansat foarte mult, putând fi extrase astfel cele mai fine mirosuri. Amintim metodele cele mai cunoscute și utilizate:

·         Distilarea reprezintă una dintre metodele cele mai vechi prin care se realizează extragerea uleiului esențial și apa florară. Vaporii de apă traversează o albie de flori sau de plante. Apoi, încărcați de esența aromatică, trec printr-o țeavă de răcire. La ieșirea din această țeavă, se scurge un amestec din care se separă apa distilată de uleiul esențial.

·         Procesul de parfumare este un procedeu revoluționar, deoarece reușește să extragă esențele din florile care nu suporta căldura, precum iasomia. Acest procedeu constă în depunerea pe tăblițe de sticlă unse cu un strat de grăsime a florilor sau a petalelor. Atunci când grăsimea a absorbit esența florilor, timp de 12 până la 72 de ore, se repetă operațiunea până la saturația grăsimii. Se folosește apoi alcool, pentru a extrage „esența", al cărei parfum este foarte apropiat de floarea proaspătă.

·         Macerarea reprezintă un alt proces de obținerea a esenței florilor. El constă în înmuierea în ulei cald al florilor sau plantelor. Se va separa uleiul de grăsime, apoi uleiul va fi concentrat sub vid, obținându-se astfel esența.

·         Stoarcerea este o metodă veche, dar care dă roade și în zilele noastre. Este folosită cu precădere în cazul citricelor, unde uleiurile esențiale sunt stoarse din coajă, apoi și din pulpă.

·         Head Space este o tehnică utilizată, în special, pentru florile a căror esență este dificil de captat, precum gardenia sau lăcrămioara. Floarea rămâne în sol, nu se efectuează nicio culegere a acesteia. Un clopot de sticlă acoperă floarea, iar un gaz neutru, care e sub clopot, înmagazinează parfumul lor. Gazul este încărcat cu molecule odorante, care vor fi analizate și reproduse în laborator, datorită substanțelor naturale si sintetice.

Acestea sunt doar căteva metode de obținere a esențelor din flori, plante sau fructe. Însă fiecare parfum, mai ales cele de renume, sunt fabricate după rețete diferite de cele cunoscute. Mai jos puteți regăsi rețetele de fabricare a unor parfumuri foarte cunoscute și populare la nivel internațional.